Equwellness vesikävely logo
Equwellness vesikävely logo
EquWellness Logo

EquWellness

Hevosten Jokikävely

EquWellnessin vesikävely on kokonaisvaltainen, hevosen lihaksistoa vahvistava ja kuntouttava terapiamuoto, josta sekä hevonen että omistaja nauttivat.

Yhä suurempi joukko maailman huippuratsastajista hyödyntää hevosten vesikävelyä, kun tavoitteena on joko parantaa hevosen kuntoa ja suoritusta omassa lajissaan tai kun hevonen tarvitsee hellävaraista mutta tehokasta vamman tai leikkauksen jälkeistä kuntoutusta.

Vesikävelymattoterapia on hoito- ja kuntomuotona samalla sekä lempeä että tehokas.

Hevosia Equstomin siirtotalleissa
HEvonen vesikävelyllä, kuva Johanna Vaurio
Kunkku hevonen vesikävelymatolla, kuva Johanna Vaurio.
Vedessä käveleviä hevosia
Hevonen tarhassa, kuva Johanna Vaurio
Ratsukko maastossa
Hevosia vedessä, kuva Johanna Vaurio
Hevosia vedessä kuva Johanna Vaurio

Kaikkia lihaksia vahvistava vesikävely
– tavoitteena korkealuokkaisempi suoritus -

Koska hevosen jaloille kohdistuva paino vedessä kevenee, vesikävely kuntoilumuotona on lempeämpi nivelille eikä rasita niitä samalla tavalla kuin tavanomainen harjoittelu. Teho vuorostaan perustuu siihen, että veden tarjoama vastus tehostaa liikkeen voimaa, jolloin lihakset kasvavat ja kehittyvät nopeammin kuin jos kuivalla maalla tavoiteltaisiin samaa lopputulosta saman ajan puitteissa.

Säännöllinen vesikävely johtaa seuraaviin hyötyihin:

 • Hevosen lihaskunto kohenee kun jalka-, selkä ja vatsalihakset sekä takaosan lihakset vahvistuvat ja kestävyys paranee
 • Hevonen alkaa liikkua symmetrisemmin. Jos hevonen luonnostaan on liikkunut vinona, se kävelymatolla huomaa sen olevan mahdotonta ja joutuu suoristamaan itsensä. Näin se itse korjaa omat virheliikkeensä ja lihaksisto korjaantuu suoraksi.
 • Hevosen tasapaino kehittyy. Koska kävelymatolla askeleiden pituudet muokkautuvat yhtä pitkiksi, tasapaino kehittyy ja hevosen rytmi tasaantuu.
 • Hevosen käynnin laatu paranee. Lyhyillä käyntiaskelilla liikkuva hevonen joutuu hitaalla tempolla liikkuvalla matolla pidentämään askelta. Pitkät jäntevät askeleet ovat merkki laadukkaammasta käynnistä.

Vesikävelyn tuloksena hevonen kantaa itsensä paremmin ja tasaisemmin sekä liikkuu näyttävämmin ja paremmin omia vahvuuksiaan hyödyntäen. Näitä ominaisuuksia arvostetaan varsinkin kouluratsastuksessa, mutta myös muissa lajeissa vesikävely on osoittautunut hyväksi tavaksi parantaa suoritusta ja tehostaa treeniä.

 

Hevosten vesikävelymatolla - kuva Johanna Vaurio, palvelu EquWellness, paikka Equstom Oy, Nurmijärvi.

Vamman kuntoutuksessa vesikävely on hellävaraista mutta tehokasta

Kun hevosesi on saanut jänne- tai hankosidevamman tai esimerkiksi nivelvaurion, kuntoutus saattaa olla pitkä prosessi ja hevosta voidaan joutua kävellyttämään pitkänkin ajan. Vesikävelyterapiassa hevosen nivelet eivät rasitu samalla tavoin kuin kuivalla maalla tapahtuvassa liikkeessä, koska vesi kannattelee hevosta. Tästä on seuraavat hyödyt:

 • Kuntoutus voidaan aloittaa nopeammin kuin kuivalla maalla tapahtuva kuntoutus
 • Hevosen lihasmassa säilyy ennallaan, koska hevosen seisomisaika minimoidaan

Kävelymaton käyttö luonnollisesti myös säästää omistajan aikaa, kun kone hoitaa kävellyttämisen.

Mikäli eläinlääkäri tai muu hevosen terveyttä hoitava henkilö on määrännyt vesikävelyhoitoa, räätälöimme hevosellesi sopivan hoitopaketin.

 

Matkalla vesikävelymatolle - kuva Johanna Vaurio, palvelu EquWellness, paikka Equstom Oy, Nyrmijärvi.

EquWellnessin vesikävelymattoterapia toimii näin

Me luomme vesimattokävelystä rauhallisen ja mukavan tapahtuman, jossa sekä hevonen että omistaja viihtyy. Meillä on aina mukana ammattilainen, joka ottaa vastuun tilanteesta ja varmistaa, että kaikki sujuu niin kuin pitää.

Hevosen näkökulmasta tilanne on tällainen

 • Aloitamme pesemällä hevosen jalat hoitotilassa, jotta laitteeseen ei menisi likaa. Jotta vesikävelystä saatava hyöty olisi mahdollisimman suuri, katossa olevat solarium-lamput lämmittävät hevosen lihaksia jo ennen kävelyn aloittamista.
 • Sen jälkeen hevonen talutetaan kävelylaitteeseen, jossa vielä tässä vaiheessa ei ole vettä. Ammattilainen on koko ajan hevosen kanssa varmistaakseen, että kaikki menee hyvin ja hevonen pysyy rauhallisena.
 • Kävelymatto käynnistetään ja varmistetaan, että hevonen liikkuu oikealla tavalla. Laitteessa hevonen liikkuu ainoastaan käynnissä.
 • Tämän jälkeen päästetään vesi virtaamaan sisään laitteeseen. Hevonen totutetaan veteen ja virtaavaan ääneen päästämällä ensiksi vähän vettä laitteeseen. Kun hevonen on tottunut veteen, veden pintaa nostetaan haluttuun korkeuteen. Veden korkeus voidaan valita portaattomasti. Veden syvyyden vaihteluväli on 10 – 100 cm.
 • Hoidon pituus on myös valittavissa. Tyypillinen pituus on 30 tai 40 minuuttia
 • Kävelyn jälkeen hevosen jalat pestään uudelleen laitteen yhteydessä olevassa hoitotilassa, jotta epäpuhtaudet saadaan huuhdottua pois

Omistajan näkökulmasta näin...

 • Omistaja voi olla mukana hevosen kanssa koko hoidon ajan, mikäli niin haluaa. Varsinkin ensimmäisellä kävelykerralla, se on hyvä vaihtoehto, koska tutun henkilön läsnäolo rauhoittaa hevosta.
 • Kun hevonen on tottunut terapiaan, omistaja/hoitaja voi vaikkapa ottaa osaa Equstomissa ratsastajille järjestettävään Putkisto kehonhallinta -tunnille ja samanaikaisesti vahvistaa omia lihaksiaan. (Method Putkisto lajistudio ratsastus)
 • Tai voit panostaa omaan ratsastukseesi ottamalla ohjatun tunnin tallissamme olevalla ratsastussimulaattorilla.
 • Kahvia ja keskustelukumppani löytyy meiltä aina, koska meille on tärkeää että asiakkaamme viihtyvät.
Kunkkuheppa nauttii elämästään vesikävelymatolla - kuva Johanna Vaurio, palvelu EquWellness, paikka Equstom Oy, Nurmijärvi.

Hinnat

Hoitokerta kestää noin 1 tunnin.
Kun ostat monta hoitokertaa samanaikaisesti, kaikkien hoitokertojen ei tarvitse kohdistua yhteen hevoseen. Samalla kortilla voit tarjota vesikävelyn yhdelle tai useammalla hevoselle.
 • 1 hoitokerta 60 euroa
 • 5 hoitokerran kortti 270 euroa
 • 10 hoitokerran kortti 500 euroa
Hevosia vesikävelyllä - kuva Johanna Vaurio, palvelu EquWellness, Equstom Oy, Nurmijärvi.

Ensi viikolla...

Katso varauskalenteristamme seuraavat viikot!

Mikäli sinulla on tarpeita räätälöidä aikoja ja hoitojaksoja voit myös olla suoraan yhteydessä Marjo Ahoseen, 040 570 4078, equwellness@equstom.fi

Mikäli haluat räätälöidä itsellesi kokonaisuuden, johon voi liittää vaikka simulaattoritunteja, ratsastusvalmennusta tai joitakin muita meidän palveluita,
ota yhteyttä Equstomiin.

EquWellness logo

My Horse Nurmijärvi Oy

Leppälammentie 307, 05100 Röykkä,

Marjo Ahonen,

 040 570 4078

equwellness@equstom.fi